Nepáli sámánfesztivál

Gosinkunda története

Nepál egyik leghíresebb szent zarándokhelye Kathmandutól északra fekszik, 4380m magasan, a Langtang nemzetiparkban, ahol védett fóra és fauna gazdagsága csodálható meg, köztük a hóleopárd és a vörös panda. 108 gleccsertó látható itt kicsitől a közepesig. A magahegyekkel körülölelt nagy tóból ered a Trishuli folyó. A Trishul jelentése: három hegyű kard, amivel Síva kiásta a forrást, hogy enyhítse szomját, miután mérget ivott, és az égette. A tó közepén lévő hatalmas kő egy Síva szentély, ahonnan a legendsa szerint közvetlen összeköttetéssel jut el a víz a patani Kumbeshwar templomhoz, a Kathmandu völgybe. Augusztus teliholdjánál minden évben ezrek zarándokolnak el a tóhoz, hogy rituálisan megfürödjenek. A Hindu hit szerint, aki ott imádkozik és fürdik a szent tóban, annak beteljesül a kívánsága és eléri a megszabadulást ebben az életében. Miközben Indiából és Nepálból a hinduk zarándoklatukat végzik, mások a trekking mellett a különféle izgalmas rituálékat figyelik meg. Habár főképp hindu zarándoklatként ismert ez az esemény, más tradíciók is fontosnak tartják. Buddhista és sámánisztikus tradíciók is kapcsolódnak. Különféle táncokat adnak elő, főképp a Tamang kultúrához kapcsolódó buddhista-sámánisztikus gyökerű népcsoport Tantrikus táncokat adnak elő trandícionáis, középkori ruházatban. A Tamangok közül egyedül a Gole törzsi ág nem jön ide, soha, mert az egyik sámáni ősük megküzdött a tó sárkányával és miután döntetlenre jutottak, omoly sérülésekkel, kiegyeztek ebben.

1 Érkezés Kathmanduba

2 Városnézés, trekk előkészületek, engedélyek beszerzése, felszerelés ellenőrzés/beszerzés

3 Autóval Duche Bazaarig (1966m), gyönyörű hegyek között (kb 6-7 óra)

4 Gyalogosan haladunk eztán Singgompaig, (3330m, kb 6-7 óra) fenyő, tölgy és rododendron erdőn keresztül haladunk, eljutva egy régi kolostorig, és a teaházig, ami a szállásunk lesz.

5 Az erdőben haladunk Cholag Patiig, lankásan, azátn fel Lauri Binayakig, ami egy megerőltető rész lesz felfele. Ma csak 4-5 órát haladunk, hogy szokjunk hozzá a magassághoz! (3910m)

6 Meredek úton haladunk, de kompenzálja a fantasztikus látvány. Himal Chuli, Manaslu, Ganesh Himal és talán nyugatra az Annapurnából is látszik valami. Az ebédet már Gosaikunádab fogyasztjuk, délután a csodás tavak körül sétálunk.

7 Felfedezzük a Sámán tánc fesztivált, lazítunk, akklimatizálódunk

8 A tó északi partján haladunk tovább, majd három kisebb tó mellett elhaladva felmászunk a Laurebina hágóra (4610m), leereszkeünk: Bhere Goth (4240m), Pedhi (3740m), át a bambusz erdőn Dupichaur (3630m). majd Ghopte Vir.

9 Thade Pati (3600m) könnyű séta, fokozatos ereszkedéssel át a rododendron és tölgy erdőn, és a falu felett tökéletes panoráma a Langtang-himalájára.

10 Kutumsang (2450m) 4-5 óra, dzsungel séta

11 Chisopani (2160m) 5-6óra

12 Sundarijal, Kathmandu (1300m) 4-5 óra trek, 1 óra autózás

13-14 Kathmandu

15 nap Hazatérés

 

Ez egy tervezet csupán, időjárási, erőnléti és egyéb kondíciók befolyásolhatják, hogyan konkretizálódik.

A díjban foglaltak:

Kathmandui hotel, reggelivel

Minden szállás a trek alatt

Napi háromszor étkezés a trek alatt

Minden helyi közlekedés

Minden trekk engedély

Túravezető díja

Két túrázónként egy hordár a csomagoknak, a hordárok dijazása, biztosítása

Amit az ár nem tartalmaz:

Biztosítás

Italok (alkohol, vagy ivóvíz a hegyekben) a cola lent 100FT, fent a hegyekben aár 500Ft is lehet

Mosatás

Az ennivaló Kathmanduban (Egy jó helyen 2000Ft egy szték)

Személyes kiadások, felszerelés, bazári bevásárlás

Borravaló a személyzetnek (kb. Nap 10$ a hordároknak, 15-20$ a vezetőnek)

Repülőjegy (Bp-Kathmandu)

Vízum

Kb 40$ múzeumi belépők

A költségvetés: 1800$ + repjegy és vízum

Időpont 2019 augusztus 8-25