Indiai utazás 2020 Február-március

Kis csoportban utazunk együtt Észak-India fantasztikus kultúrális sokszínűségében.

Budapest- Mumbai repülő
innen továbbrepülünk Amritsarba

Amritsar a Szikh vallás szent városa, Punjab államban a pakisztáni határ mellett. Itt található az Aranytemplom, a Grant Sahibbal, a szikhek szent könyvével és gurujával. Egy laza napot töltünk az Arnytemplomban és délután megtekintjük a határzárási ceremóniát a közeli Wagah határnál, ami egy szédületes showműsor.

Másnap kb 5óra buszozás vár ránk, McLeod Gajba, a tibeti menekültek egyik legfőbb városába, a Dalai Láma is itt lakik. Garantálni nem tudjuk, hogy ott lesz, de ha igen, feltétlenül igyekszünk meglátogatni. Pár napot töltünk itt, kirándulva a Himalájában, meglátogatva tibeti kolostorokat (pl a necsungi jós kolostora), és egyszerűen lazítunk ebben a fantasztikus hangulatú kisvárosban.

Innen tovább repülünk egy átszállással (kb 5-6 óra) Bodhgayába, ahol Buddha megvilágosodott és ahol szintén jópár napot eltöltünk. Ez a poros kis település Bihar álamban az egész buddhista világ közepe. Nem csak a csodálatos bodhifát és sztúpát találjuk itt, hanem szinte minden buddhista ország kolostorát is. A környéken kirándulva felfedezzük a Keselyű hegyet, ahol Buddha tanított és ahol több meditációs barlangot is találunk, ahol a fő tanítványok gyakoroltak. Nem messze ettől található a híres Nalanda egyetem romjainak feltárása. Ez volt eurázsia legnagyobb egyeteme, ahol rengeteg híres, mítikus személy tanult/tanított, pl Naropa, akinek a tanításai az egyik fő tibeti buddhista vonalban élnek tovább. Meglátogatunk egy helyi iskolát, amit főképp a túristák adományaiból tartanak fent a szegényeknek.

Bodhgayából elvonatozunk Varanasiba (Benáresz, Kasi), ami a helyiek szerint az egyik legősibb városa a világnak, bár az épületek zöme a muszlim hóditás utáni újjáépítésből származnak. Eléggé hektikus város, tele csodával és feszültségekkel. A Gangeszen csónakázhatunk az esti tűzszertartás idején, kikerülve a tömeget, sétálhatunk a parti lépcsőkön, megnézve közelebbről a halottégetőket, esetleg bejutva a Síva által gyújtott lánghoz, amit több, mint 5000 éve őriznek, hogy abból vegyék a hamvasztáshoz a tüzet. A környéken van Sarnath, az Őz park is, ahol Buddha az első tanítását adta.

Innen vagy egy hosszabb vonatozással, vagy repülővel jutunk Khajurahoba, ami egy viszonylag kevesek által látogatott gyöngyszem Észak-Indiában. Itt a dzsungel mélyén megmaradtak a hindu és jain templomok a muszlim rombolástól védetten. Dzungel már nincs, de remgeteg gyönyörűen díszített templomot csodálhatunk meg. Közöttük pár erotikus faragásokkal díszítettet, ahol kiderül a szex magánügy, és csak a résztvevő 5-6 személyre tartozik.

Busszal jutunk tovább Orcchába, ahol tényleg ritka a túrista, pedig fantasztikus palotákat építtetett a maharadzsa, magának és a szomszéd mogul uralkodónak, a Taj Mahalt építtető dinasztiának, a jószomszédi viszonyt ápoladnó.

Innen vonattal irány Agra, a Taj Mahal, a Baby Taj, a vörös erőd, majd este Delhi, ahonnan reggel elrepülünk Aurangabadba.

Ajanta és Ellora sziklába vájt barlangjai és templomai a legcsodásabb faragásai a világnak, amit néhányan földönkívüliek művének tartanak, olyan teljesítmények.

Innen irány Mumbai, ahol két éjszakát töltünk, majd hazarepülünk.

Ez a terv. Persze formálódhat még, mert India kiszámíthatatlan. Mindent intézünk. Alkuszunk a riksásokkal, megszerezzük a vonatjegyet, a szállást. Ismerősek a rejtett kincsek, melyik kapualjban rejtőzik az ősi kőbevésett mandala, pár lépésre a túristák útvonalától, de ahova nem lép be senki, mert nem tud róla. Nem utazási irodaként működünk, ez egy egyéni utazás egyéni felelősséggel. Ettől függetlenül segítünk megszervezni az összes részletet, ha csatlakozol hozzánk! Fogd fel úgy, mint egy utazó, kihelyezett önismereti tanfolyamot, ami hihetetlenül nagy buli. Van benne gyűrődés, de alapvetően a legkényelmesebbre lett optimalizálva a kalandfaktorral együtt. Jó szállásokat foglalunk, angol wc-vel, és meleg zuhannyal, bár ez utóbbira 100% garanciát nem tudunk vállalni. Néhol egyenesen luxus szállás lesz.

A költségvetés:
1700€ (szállás, vonat, taxi, riksa, busz ,belépők, gangeszi csónakázás, baksis, hogy oda is bejussunk, ahova nem szoktak mások)
+vízum (e-vizum, online intézhető, kitöltésében segítünk)
+ repjegyek (együtt vesszük meg. (BUD-BOM-BUD, áletlában 160-180.000Ft körül), és a helyi járatok (Mumbai-Amritsar, Dharamsala-Gaya, Delhi- Aurangabad kb100.000Ft)
+ étkezés (párezer Ft/ nap. Néhol fillérekből kijön, néhol (ritkán) majdnem hazai árak, mi választunk)
+ Költőpénz pár csecsebecsére, vagy akár komolyabb cuccokra is! (Dharamsala, Bodhgaya: szobrok, thankák, tibeti éneklőtálak, Varanasi: selyem, Agra: szőnyeg, márvány /van csomagküldési lehetőség/ )

Legkésőbbi jelentkezés: November! Idő kell a jegyek beszerzéséhez, és kb két hónappal az utazás előtt a legjobbak az árak a repjegyre. A vonatjegyeket is két hónappal az utazás előtt lehet megvenni és Indiában nagy a zsufoltság a vonatokon.
Novemberben kb 350.000Ft-ot kéne a befizetni a vonat és repjegyekre, a többi ráér februárban az utazáskor.

Érdeklődés, jelentkezés: spiriutazas@gmail.com