Elengedés

Az ötvenes években, mivel nem volt még nyitott szívműtét, bypass, kénytelenek voltak hazaküldeni egy 42 éves mérnököt, Lester Levensont, hogy várja a halált. Körülbelül 2-3 hete van, a cipőjét ne hajoljon le bekötni, mert végzetes lehet. Így indult egy történet, ami több, mint heppienddel zárult, és ami valamilyen apró módon benne van a mi életünkben is.

Lester eléggé letört, de nem sokáig kesergett, inkább kihasználta utolsó idejét önvizsgálatra. A világról elég sokat tudott, mint mérnök, de magáról igazán semmit. Gondolta, hogy egy olyan egyszerű kérdéssel kezd, mint az élet értelme. Rövid úton eljutott arra a gondolatra, hogy tán a boldogság lenne az, de vajon mi okoz boldogságot? Ha szeretik az embert!- gondolta először, majd rádöbbent, hogy most is három nő áll sorban, hogy feleségei lennének, mert szeretik, van egy csomó jó barátja, és ettől ő még nem boldog. Ellenben, amikor ő szeretett valakit, akkor mindig jól érezte magát, boldog volt. Ez lehetne bármely normális vallás alaptétele, vagy felvédőre hímzett bölcsesség, de amikor erre magától döbben rá az ember, akkor ereje van.

Aztán jött még két erős felismerés. Az egyik, hogy állandóan szemben állt a világgal. Miért pont azt választották képviselőnek, akit, miért nincs más vége ennek a filmnek, azt a könyvet másképp írtam volna meg, stb. Rengeteg energiája elment arra, hogy meddő harcot folytasson magában azzal, ami felett úgysincs hatalma. Ezt én is megvizsgáltam saját életemben, és csodálkoztam, hogy van erőm még vánszorogni a nap végére, annyi ellenállás volt bennem. Kezdve azzal, hogy fel kell kelni! A másik felismerése arról szólt, hogy mindig vágyott valamire, ami ha össze is jött nem okozott semmilyen “végső” megelégedettséget. Legfeljebb az volt a jó benne, hogy megszűnt a vágyból eredő feszültség.

Mivel az életének már úgy is mindegy, elkezdte kidobálni a vágyakat és ellenállásokat, és megengedte magának, hogy mindnél többet szeressen csak úgy. Az eredmény az lett, hogy a teste egyre inkább megkönnyebbült, a lelke is szabadabbá vált. Körülbelül három hónappal a halálos diagnózis után teljesen gyógyult testtel rótta New York utcáit, éjjel-nappal. Ugyanis a gerince mentén nagyon intenzív energiaáramlás indult meg, a teste könnyűvé vált, és folyamatos orgazmus szerű élményt élt meg. Annyira jó volt, és intenzív, hogy kezdett zavaróvá válni. Valahogy igyekezett levezetni, ezért gyalogolt, éjt nappallá téve. Ekkor még hátra volt egy nagy lépés. Elengedte ezt az intenzív jó érzést is, megkérdőjelezve az elkülönült én létezését. Rájött, hogy az, akiről azt gondolta, hogy ő Lester, nem létezik. Nincs semmiféle különálló létező, sem, mint test, sem, mint lélek, vagy szellem. (Legalább is úgy, mint tapasztalat tárgya.) Ekkor egy mély békét élt meg, mely túl van minden feltételen.

Nem csak a spirituális kiteljesedést élte meg, de a fizikai világot is “uralta”, több módon is. Egyrészt kidolgozta azt a módszert, amit úgy nevezett el, hogy “fenék technika.” Vagyis ülsz rajta, és elengeded a vágyaidat, kötődéseidet és ellenszenvedet, és a világból jön minden, amire szükséged van. Ingatlanügynökként komoly pénzeket vonzott be, majd maga mögött hagyta az egészet. Pénz nélkül elindult New Yorkból Los Angelesbe, csak egy táskával, és minden tökéletesen összejött, így végül csinált egy világ körüli utat, egy fillér nélkül. Soha nem kért semmit, senkitől, mégis mindig kapott.

Tanítani kezdett, és mindent adott, amit tudott, visszatartás nélkül. Persze figyelembe vette, hogy mit bír a másik. Megkérdezte például, hogy elhiszi-e az új tanítvány, hogy a gondolatával meg tud mozdítani dolgokat, például a kávéscsészét oda tudja-e húzni magához, az asztalon. Ha az volt a válasz, hogy nem, akkor mosolyogva annyit mondott, hogy persze, ez csak egy tréfa volt, ha igen, akkor megmutatta.

Bár nagyon kemény tudott lenni, és zúzta az egót, ha kellett, nem erőszakolt rá senkire semmit. Az egyik tanítványa mesélte, hogy jó ideje bizonyos anyagi problémákkal küszködött, amikor Lester rátelefonált, és kérdés nélkül pontosan elmondta, hogy mit szúr el. Nem azt erőltette, hogy meg kéne világosodni, hanem arra válaszolt mindig, ami a kérdés. Ezzel a tanítvánnyal (Hale Dwoskin) volt szerencsém találkozni, azóta nem csak az anyagi helyzete rendeződött, de még meg is világosodott. És nem ő egyedül. Lester tanítványa volt David R. Hawkins is, akinek két könyve is megjelent magyarul.

A kétnapos kurzus ára: 100.000FT