pénzügyi erőszak

Hamarosan folytatom a cikksorozat fordítását, de közben én is megláttam valamit még mélyebben, köszönhetően a mai Access Alapozó kurzusnak, így gondoltam leírok pár random eszmefuttatást.

Észervetted már, hogy mennyire feszültté válnak az emberek a pénnzel kapcsolatban? Aki spiritualitással foglalkozik, az ne foglalkozzon a pénzzel! Aki ezzel foglalkozik, az biztosan valami rosszat akar, nincs benne szeretet, stb.

A pénz és annak hiányát önmagunk és mások bántalmazására használjuk. Sajnos a legtöbbször ennek a bántalmazásnak, visszaélésnek az energiáját azonosítjuk a pénzzel. Ez az a kényelmetlenség, amit érzünk. Nem akarjuk a másikat bántani, de magunkat sem, ezért két szék közt a pad alatt szenvedünk.

Bármilyen furcsa:
Amikor valaki azt mondja: megfizetlek, ha ezt megteszed nekem, ott kezdődik a bántalmazás! Nem azt kérdezi soha, hogy mi az, amit te tudsz, ami benned az érték, amit te adnál magadból szívesen. Azt kérdezi: feladnád-e magad, ha megfizetlek? És innentől azzal azonosítod a pénzt, hogy fel kell adnod magad. Azzal azonosítod a pénzt, hogy ha kapod, akkor akitől kaptad, szintén feladta magát érte.

Tudom, hogy sokak számára pontosan ez a mindennapi realitás. El kell adnod magad, és örülj neki, ha megvesznek. És teljesen álmodozás az, ha úgy akarsz megélni, hogy “önmagad vagy”, jelentsen ez bármit is. Mi van egy kisfalu hátrányos helyeztű munkanélküliével? Mi van a sok-sok szegénnyel?

Mint mázlista (teremtő), többedszer jártam Indiában és Nepálban. Sikerült megismerkedni pár érdekes arccal közben. A fiatal sráccal, akit egy alapítványi iskola emelt ki a teljes szegénységből, és most tanító abban az iskolában, és szarral tapasztott falú házikóban él a családjával és most teremti a lehetőséget a környék szegényeinek. A fiatalokkal Nepálban, akik kisfaluból jőve a nagyvárosba hordárként kezdték és most saját utazási cégük van és  támogatják a fogyatékkal élők faluját Kathmandu mellett, eladva a turistáknak a nemez áruikat. Azt mondják a kormányra úgy sem számíthatnak, ők válllaták fel a szociális háló szerepét. Ezek az emberek tettek valamit magukért és tesznek azokért, akikért megtehetik. De ott kezdődött a dolog, hogy léptek egyet, nem hagyták, hogy “körülményeik” legyenek. Egy szellemi nyitást vállaltak, ami cselekvési szabadságot adott nekik. Igen ott kezdődött, hogy eladták magukat. Nem ott kezdték, hogy biztosan értékelni fognak a két szép szememért. De tovább léptek és lassan el kezdték csinálni azt, ami már róluk szól. Már nem rabszolgák, hanem egyre inkább önmagunk.

Lehet, hogy te, aki ezt olvasod sokkal jobb helyzetben vagy, vagy az is lehet, hogy egy itteni viszonylatba helyezve, sokkal rosszabb a szitud. Tedd meg, amit tenned kell, ha épp az kell, akkor “add el magad”, de arról te döntesz, hogy fel is adod magad vele, vagy sem! Építsd fel magadnak valahogy azt az önértékelést, ami alapja lehet, hogy előrelépj. Mert van, ami eladó, van, ami megvehető és van, ami értékes. Ha stabilizálod az alapodat, felfedezheted az értékedet. És ez nem azon alapszik, hogy a másik mire értékel téged. Nem valami önszuggesztióra, hanem arra, hogy ránézel-e végre arra, ami vagy! Ítélkezés és mások véleménye nélkül. Ez egy érdekes folyamat lehet. Az Accesstől személy szerint rengeteg klassz segítséget kaptam ehhez.

Amikor azt teszed, amit szeretnél, ami a lényeddel összhangban van, akkor az annyira könnyű neked, hogy fel sem merül, hogy kaphatnál érte pénzt! Ilyenkor magadat bántalmazod. Mindig az a tudás az értékes, amit még nem szereztél meg. Mindig az a munka értékes, amitől megizzadsz. Miért? Mi kéne, hogy megengedd magadnak, hogy lásd az értékét a könnyűnek is? Tudom, hogy az világ nem hisz a könnyűben és gyanúsnak tartja. De miért is kéne a világnak hinni? És még a könnyű sem egyértelmű. Egy kedves barátom számára a brutális harcművészeti edzések könnyűek. Nekem nézni is fárasztó. Ami neked könnyű, a másiknak nehéz. Ha megtaláltad ami neked könnyű, kérdezd meg: “Milyen módon lehetne ebből pénzem?”  – Oké, felfedezted a feszültséget a gondolattól? Mi zavar? Kurvának érzed magad, ha pénzt kérsz azért, amit élvezel? Lekicsinyítené azt, amit teszel, ha pénzt kapnál érte? Annyira örülsz, hogy azt teheted, amit szeretsz, hogy inkább te fizetsz érte? (Velem sokszor ez volt!)

Amikor jön valaki és azt mondja: neked ez semmi, hisz könnyen megy, segíts, mert nekem nincs: ez is bántalmazás, kihasználás! És eredménye sincsen! Amit tehetsz a másikért, hogy lehetőséget, teret nyújtasz neki, ami által ő tehet magáért. De nem helyette. A közhelyes duma szerint: szurkolhatsz a báb mellett, de a lepke repülni nem fog, ha nem magától nyitotta meg az utat, hanem te feszítetted fel neki. Ha pedig erősködik, hogy a te szárnyaidon repülne, akkor az tényleg kihasználás.

Amikor azt mondod: “Ha ott kell lennem, akkor meg lesz rá a pénzem!” akkor nagyon alázatos ezoterikus vagy? Vagy pedig egyszerűen nem bízol magadban, hogy el tudd dönteni, hogy mit is akarsz valójában és egy “felsőbb erőre” bízod az ítélkezést, hogy kell-e az neked, amit szerettél volna? Miért szívatod magad? Ekkor még mindig egy külső erőtől várod, hogy adjon neked, ha megérdemled. És persze ugyanazt a bántalmazást várod el a Jóistentől, mint amit a világban megszoktál. Pénzt ad neked, ha jó voltál. Te vagy a teremtője az életednek, nem más. Döntsd el, hogy mit akarsz és tegyél meg érte mindent, ne ködösíts!

A pénz csak pénz. Nem jó, nem rossz. Lehet a bántalmazás eszköze, és lehet eszköz a világ megváltoztatására. Ha kiszállsz a bántalmazással való  azonosításból, a többiek még benne maradnak. És csúnyán néznek rád. Vállalod-e?

Ha rálátsz az értékedre és nem mész bele többet az önfeladásba, és végre nem erőlteted magadra a világ bántalmazó hozzáállását, teljesen mást teremthetsz. Mások lesznek a választásaid, más lehetőségeket veszel észre. És az univerzum kvantum összefonódásai
is másképp segítenek azokkal a csodás véletlenekkel.

Mit teszel? Kitartasz az ítéleteid mellett, vagy megkérded, hogy mi más lehetséges?

Kategória: pénz Címke:
2 comments on “pénzügyi erőszak
  1. Békési Zsuzsi szerint:

    Kedves András!
    Köszönöm, hogy leírtad a gondolataidat! Nekem mindig segítenek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*